Sabies que el 10 de febrer és el Dia Mundial dels Llegums?

Doncs sí, i és un gran dia perquè totes i tots prenguem consciència dels beneficis de menjar llegums tant per a la nostra salut com per a la salut del planeta, ja que contribueix a un sistema alimentari sostenible. Per tant, afavorir el consum de llegums afavoreix, de retruc, els Objectius de Desenvolupament Sostenible, ja que són superaliments molt beneficiosos per a la salut, assequibles a nivell econòmic i fàcils de conservar, i molt positius per a lluita contra el canvi climàtic i la sostenibilitat.

A les nostres menjadors escolars ja fa temps que potenciem el consum de llegums amb receptes de dieta mediterrània. Avui t’expliquem els secrets de 5 de les nostres receptes perquè les puguis fer a casa en família.

Quins llegums coneixes? T’agraden les faves, pèsols, mongeta seca, fesols, llenties, cigrons,…? Et semblen aliments passats de moda o avorrits? Potser a partir d’ara te’ls començaràs a mirar amb més simpatia… deixa’ns sorprendre’t!

 Estàs a punt per gaudir de la cuina saludable i sostenible?

Beneficis dels llegums per a la salut

 • Són rics en nutrients
 • Són rics en minerals i vitamines del grup B
 • No tenen colesterol i són baixes en greixos i sodi
 • Tenen un baix índex glicèmic
 • Són una font de proteïna de qualitat
 • No contenen gluten, aptes per a celíacs
 • Tenen un alt contingut en ferro i zinc (assimilables quan es combinen amb vitamina C)
 • Són una bona font de fibra, facilitant el trànsit intestinal

Actualment es recomana menjar llegums 3-4 cops a la setmana com a mínim per afavorir una dieta equilibrada. Llegeix aquí les recomanacions de la Generalitat.

Com el consum de llegums ajuda a pal·liar el canvi climàtic?

 • Enriqueixen l’agrobiodiversitat i la diversitat paisatgística.
 • Milloren la fertilitat del sòl perquè són plantes fixadores de nitrogen i per tant milloren la productivitat de les terres agrícoles sense necessitat d’utilitzar fertilitzants de síntesi. D’aquesta manera afavoreixen l’agricultura sostenible.
 • Es necessita molt poca aigua per produir llegums en comparació amb la producció d’altres fonts de proteïna.
 • La seva producció emet poques emissions de gasos d’efecte hivernacle en comparació a la producció d’altres aliments.

Si vols saber més secrets d’aquest superaliment que es fa servir a la nostra cultura des de temps immemorials, pots consultar aquest pòster de la FAO o la pàgina de la Generalitat destinada als llegums o aquests consells pràctics de la revista Faros.

Que gaudiu de la cuina i dels llegums en família! I bon profit 😉